Avrupayı Kurtaran Müslüman

 İbn Rüşd'ün Çalışmalarını Avrupa Nasıl Keşfetti
 İslam dünyasının yaptığı çalışmalar ve en önemlisi İslam dünyasının doğusundan felsefenin temsilcisi olan İbn Rüşd'ün yaptığı çalışmalar ile Avrupa aydınlanmıştır İbn Rüşd Endülüs'de Kutuba'da doğmuştur. İspanya'nın 10.yüzyılda Endülüs şehirlerini ele geçirmeye başlaması ile hem Avrupa'daki büyük Arap medeniyeti çökmüş hemde Endülüs şehirlerinden alınan İslam'ın 800 yıllık birikimini  Avrupa'ya taşıma faaliyetleri başlamış bu taşıma işlemi 14.yüzyıla dek sürmüştür. Avrupa bu birikimden yalnız Aristo'yu değil yunan felsefesini de öğrenmiştir. Bu yıkılışa dek Endülüs bilim, felsefe, din, ticaret yönünden çok gelişmiştir. Camiler hamamlar çok boldur şimdilerde ise oradaki Müslüman sayısı yok denecek kadar azdır

Bildiğiniz üzere Aristo Avrupa'da bilinmiyordu, yazılarının bulunması Avrupa karanlık çağdan çıkmasında önemli rol oynamıştı. Yazılarının bulunması ise İbn Rüşd'ün kendi yazılarında Aristo'nun yazılarına yaptığı açıklamalar olmuştu. Peki daha Avrupa bile Aristo'nun yazılarına ulaşmamışken İbn Rüşd nasıl ulaşmıştı?

İbn Rüşd Aristo’yu Nasıl Keşfetti İbn Rüşd filozof İbn Tufeyl tarafından hükümdar Ebu Yakup Yusuf’a verilmiştir. Yunan Felsefesini çok iyi bilen hükümdar ile uzun sohbetler yapan Ebu Rüşd hükümdar tarafından Aristo’yu incelemeye gönderilmiştir. İbn Rüşd Aristo’nun kitaplarına buradaki kütüphanelerde erişmiştir.



Yorumlar

  1. Güzel bilgiler. Türklerin bu konuda yaygın bir sözü var. Tuvaleti bile bizden öğrendiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler... poşete yapıp camdan atarlarmış kafalarına gelmesin diye de şapkayı bulmuşlar

      Sil
  2. islam dünyasının yetiştirdiği öenmli şahsiyetlerdendir. Daha çok tanımak tanıtmak lazım

    YanıtlaSil
  3. cok onemli bir şahsiyet oldugunu sizin bu güzel yayınınızdan ogredim.teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. sorgula_12: Gerçekten de çok güzel bir araştırma olmuş Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  5. İbn Rüşd ve daha nice müslüman avrupanın ilerlemesinde yol gösterici olmuştur...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum Yapmak Kan Yapar. - Anonim seçeneğini seçip de isminizi cisminizi vermeden yorum yapabilirsiniz.